Vice Versa

We feel at home in Charlotte, North Carolina...

The Bank of America HQ building in Charlotte, NC symbolizes the booming of this southern city (Photo: Dany Claeys)

Dany Claeys is correspondent in Charlotte, NC for myAmerica.be. About 25 years ago he moved to the United States. Says Dany: "During all my years in the USA, I always managed Belgian owned companies (Barco and Agfa) and acted as a bridge between Belgian and American cultures."


English (via Google)

We voelen ons thuis in Charlotte, North Carolina…

Bijna 25 jaar geleden namen we de beslissing om te verhuizen naar Amerika om de US activiteiten van Barco op te starten. Daar de eerste activiteit zich vooral richtte op sensoren en IT systemen voor de textiel industrie, werd Charlotte, North Carolina als lokatie uitgekozen. In de jaren 80 was Charlotte een relatief kleine stad met een goeie 250,000 inwoners, wel ruimtelijk uitgespreid over een oppervlakte ongeveer zo groot als Oost-Vlaanderen. Daarenboven kwamen we ook terecht in de “bible belt” en leerden we het conservatieve maar vriendelijke mentaliteit kennen van de “southerners”. Wel een kontrast met de progressieve flower power ideeen die we hadden van de Amerikanen, toen we in onze jonge tijd op Don Bosco de liedjes van Bob Dylan leerden analyseren  in de Engelse les.

Hometown...

Na een aantal professionele detours via Atlanta (Barco) en New Jersey (Agfa), zijn we ondertussen terug beland in het ons geliefde Charlotte, die zowat onze “hometown” in de US geworden is. Anno 2007 is deze stad ondertussen uitgegroeid tot de nummer 2 in de bankwereld (Bank of America heeft hier zijn hoofdkwartier) en tot een serieuze stad met 1.5 millioen inwoners. Er komen 50,000 (!) inwoners per jaar erbij van zowel het noorden, die hier het zachtere klimaat komenopzoeken, als van de zuidkust, die de orkanen beu zijn en ook een rijke mix van immigranten van Latijns America, Caribbean en Asia. Deze influx, vormt een aangename en soms exotische “melting pot” met de Europese roots (Duits, Engels) van Charlotte (ons kanton noemt trouwens Mecklenburg County)

Condominium...

Wij wonen in een een “condo” (mooi appartment) in het domein Emerald Point, mooi gelegen aan een van de vele meren, die de streek eigen is (Lake Wylie) en genieten van het prachtige zicht en de rust van het meer. Met het zachte klimaat van de Carolinas (vergelijkbaar met zuid Spanje) kunnen we dus bijna 8 maanden per jaar genieten van ons terras en al fresco eten. Tegelijkertijd zijn we ook binnen de 10-20 minuten rijden in de stad met een grote varieteit aan restaurants, winkels, etnische marktjes, wandel parken en fiets paden en zelfs ook een Broadway Theater en een Symphonische Orkesthal. Uiteraard ook de sport stadia voor de professionele sport teams, die iedere grote stad rijk is (Carolina Panthers football, Charlotte Bobcats basketball, Charlotte Knights baseball en zelfs ook Charlotte Checkers hockey team..

Tailgate parties...

Wij houden vooral van het warme klimaat, de ruimte en rust en toch dicht genoeg bij een grote stad met alles wat we nodig hebben en ook met een goede infrastructuur (luchthaven is 3 maal drukker dan Brussel). Onze vrienden kring is eerder beperkt, maar bestaat vooral uit internationale mensen (Engelsen, Duitsers,Zuid-Afrikanen, Italianen, Fransen, Brazilianen, etc), die hier ook al jaren wonen en een beperkt aantal Amerikanen, die dan wel ofwel een aantal jaren in Europa gewoond hebben ofwel goed bereisd zijn en internationale interresse hebben . Het kontakt met de typische republikeinse conservatieve religieuze amerikaan is kordiaal en vriendelijk, en aangenaam om zaken mee te doen en mee te werken, maar daar blijft het eerder bij. Hun vrije tijd is sterk gericht op alles wat rond hun kerkgemeenschap gebeurt (vooral conservatieve southern baptist protestanten) en wat rond Amerikaanse sporten omgaat (bvb uren voor een american football game op de parking gaan zitten met vrienden en met hotdogs, hamburgers en bier zien we niet zo zitten; dit noemen ze “tailgate parties”, daar de achterklep van de hier populaire pickup truck het middelpunt van de party is)

Buren bij Verschuren...

In Charlotte zijn er weinig Vlamingen, maar we houden wel nauw kontakt met verschillende Vlaamse vrienden in Atlanta en New York streek, die ook reeds vele jaren hier wonen. In Atlanta is er ook een Belgian Club, waar we enkele activiteiten per jaar meenemen, zoals het jaarlijkse mossel feest en 21 july feest. Atlanta is “maar” 4 uur rijden van Charlotte. Ja, de afstanden... Een weekendje aan zee (bvb Charleston) betekent drie uur rijden; een weekendje in de bergen betekent 2 uur rijden en voor andere verder bestemmingen wordt gewoon het vliegtuig genomen...

En ja we missen inderdaad een aantal dingen van Belgie. Speculoos, chocolade en peperkoek brengen we mee van Belgie op onze vele trips. Vlaamse muziek en sport krijgen we nu via internet met Radio 2 of Sporza. (jaja op zondag luisteren we naar “buren bij verschuren” en de “prehistorie”) en ook soms het Vlaamse TV nieuws. Via de kabel hebben we ook enkele internationale kanalen, zoals het franse TV5 en het italiaanse RAI, zodat we niet enkel steeds de Amerikaanse versie horen. En we volgen uiteraard ook de gang van zaken in Belgie via de websites van De Standaard en de Tijd.

Dany Claeys en Emmy Verheecke

Recently on Vice Versa

Op zoek naar gulle schenkers - Looking for generous donors

Breakkfast television in San Diego - Photo by Ken Coppieters.Ken Coppieters is a Belgian scientist working at The La Jolla Institute for Allergy and Immunology and lives with his wife Helena in San Diego, California. He is a regular contributor to this web site. In this article he writes about his visit to Stanford University and the importance of networking within the academic community.


English (via Google)


Een belangrijk deel van de financiering van biomedisch onderzoek in de V.S. wordt voorzien door de National Institutes of Health (N.I.H.), enigszins vergelijkbaar met het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (F.W.O) in Belgie, maar dan enkele maatjes groter uiteraard...

Te gast op Stanford University.

Bike riders and vehicles go down Palm Drive towards the Stanford University campus in Palo Alto, California.Ken Coppieters is a Belgian scientist working at The La Jolla Institute for Allergy and Immunology and lives with his wife Helena in San Diego, California. He is a regular contributor to this web site. In this article he writes about his visit to Stanford University and the importance of networking within the academic community.

English (via Google)

Een van de belangrijkste redenen waarom jonge, biomedisch geschoolde onderzoekers afzakken naar de States is het opbouwen van een netwerk van contacten.

Los Angeles: diversity abounds

Pasadena, CaliforniaJoris Vankerschaver is a Belgian postdoctoral fellow in Control and Dynamical Systems at the California Institute of Technology in Pasadena, California.

Focus on:online language skills

Mijn werk in San Diego: focus op diabetes.

Herman Van der Wee says globalization occurs in waves

U.S. Student Visas Reach Record Numbers in 2007

De la Democratie en Amerique, Des Elections en Amerique...

De onweerstaanbare aantrekkingskracht van San Diego

Win a three-week stay in the U.S.

Supporting AFS

Global Connections and Exchange

AFS in Belgium

International Graduate Enrollment Increases at U.S. Universities

Only Best Foreign Students Get U.S. Scholarships, Educator Says


MyAmerica.be is a product of the U.S. Embassy in Brussels, but is not the Embassy’s official website. The materials on this site, especially those from sources outside the U.S. Government, should not be construed as an endorsement of the views or privacy policies contained therein or as official U.S. policy. Non-U.S. Government sources available on this site include, but are not limited to, comments, articles, weblogs, forum comments, audio files and links to external websites. Please visit the Embassy website at http://belgium.usembassy.gov and http://uspolicy.belgium.usembassy.gov if you would like more information on official U.S. policy.
View our disclaimer or privacy notices for more information.