Vice Versa
Mijn werk in San Diego: focus op diabetes.
Ken Coppieters is a Belgian scientist working at The La Jolla Institute for Allergy and Immunology and lives with his wife Helena in San Diego, California. He is a regular contributor to this web site. In this article he focuses on his job at The La Jolla Institute in San Diego.
English (via Google)
Toen ik in 2002 in Gent afstudeerde als biotechnoloog, kreeg ik de kans om in het labo van Prof. Dirk Elewaut te gaan werken, een jonge reumatoloog die toen net 5 jaar post-doctoraal onderzoek achter de rug had in, jawel, San Diego. Ik droomde er sinds mijn eerste bezoek aan de V.S. al van om er ooit voor langere tijd te kunnen leven en werken, en toen ik Dirk hoorde vertellen over zijn verblijf aan The La Jolla Institute for Allergy and Immunology was ik dan ook snel overtuigd om de stap te zetten, en koos voor hetzelfde instituut.
In augustus 2007 arriveerde ik in het labo van Matthias von Herrath, een topwetenschapper van Duitse origine die naam maakte met baanbrekend onderzoek naar de oorzaak en behandeling van type 1 diabetes. Gezien mijn doctoraatsthesis handelde rond artritis, hield die keuze dus vanzelfsprekend een koerswijziging in, en vooral ook aanvankelijk veel studiewerk om me in te werken in de materie. Mijns inziens geen slecht idee, het verbreedt vast en zeker je kijk op algemene immunologische ziektemechanismen.
In theorie is type 1 diabetes perfect behandelbaar door regelmatige toediening van insuline, en je zou denken dat daarmee de kous af is. Enkele maanden na mijn aankomst kreeg ons labo echter bezoek van kinderen met diabetes, vergezeld van hun ouders, en het gaf me beslist een betere kijk op de impact die de ziekte heeft op iemands leven. De kinderen worden door de aandoening gedwongen om een uiterst gecontroleerd leven te leiden, waarbij elke uitschieter in hun bloedsuikerspiegel dramatische gevolgen kan hebben. De ouders moeten bijgevolg dubbel alert zijn en steeds de insuline bij de hand hebben. Het is dan misschien niet de meest dodelijke ziekte, en hoewel vele patiënten leren leven met hun aandoening, is type 1 diabetes vaak een zware blok aan het been.
De ziekte wordt veroorzaakt doordat het eigen immuunsysteem de insuline-producerende beta-cellen in de pancreas aanvalt en vernietigt. Eenmaal die vernietiging voltooid is wordt het lichaam afhankelijk van externe insuline om de bloedsuikerspiegel constant te houden. Mijn project draait rond de vraag welke immunologische processen er precies voor zorgen dat die agressieve cellen van het immuunsysteem hun destructieve kracht richten naar de beta-cellen. Hoe worden ze aangetrokken om naar die specifieke plaats te migreren en precies daar schade aan te richten? Wanneer komen ze daar terecht tijdens het ziekteproces? Hoeveel beta-cellen breken ze elk af? En hopelijk: hoe kunnen we selectief die immuuncellen afstoppen, zonder de rest van ons immuunsysteem lam te leggen?
Wat mij betreft erg boeiende vragen, ik ben trots om mee te kunnen zoeken naar enkele antwoorden.
Recently on Vice Versa
Herman Van der Wee says globalization occurs in waves
One of the world's foremost economic historians, Herman Van der Wee of Belgium, says that globalization is a new word for an old process that has been going on for centuries.
U.S. Student Visas Reach Record Numbers in 2007
In 2007, the Department of State issued a record number of student and exchange visitor visas -- more than 600,000 -- greater than 10 percent more than last year. The numbers are proof of the success of the U.S. government’s effort to reverse the drop in student and other visa applications after the terrorist attacks of September 11, 2001, U.S. Assistant Secretary of State for Consular Affairs Maura Harty told USINFO.
De la Democratie en Amerique, Des Elections en Amerique...
Roberto de Primis is a political scientist. He works in the executive office of the French Community Parliament (Brussels). He is currently intern at Chaire Raoul-Dandurand en Etudes Strategiques et Diplomatiques - UQAM (Canada)