Vice Versa

Te gast op Stanford University.

Bike riders and vehicles go down Palm Drive towards the Stanford University campus in Palo Alto, California.

Ken Coppieters is a Belgian scientist working at The La Jolla Institute for Allergy and Immunology and lives with his wife Helena in San Diego, California. He is a regular contributor to this web site. In this article he writes about his visit to Stanford University and the importance of networking within the academic community.

English (via Google)

Een van de belangrijkste redenen waarom jonge, biomedisch geschoolde onderzoekers afzakken naar de States is het opbouwen van een netwerk van contacten.

 De kans dat je een Amerikaans toponderzoeker van je wetenschappelijke visie of de waarde van je werk kan overtuigen is immers groter indien je, ook al is het vaagweg, een bekend gezicht bent. Zulke contacten heeft mijn huidige baas in overvloed, en dat alleen maakt werken in zijn labo waardevol.

Dit weekend mocht ik mijn recente bevindingen presenteren op een presentatie voor de ware ‘inner circle’ binnen het veld van de auto-immuniteitsziekten. De bijeenkomst vond bovendien plaats op een uitgelezen locatie, Stanford University, een naam als een klok. Een universitaire campus omvat in de V.S. sowieso meer dan hetgeen ik kende van mijn geliefde alma mater, de UGent. Zo beschikt de University of California at San Diego (UCSD), waar mijn instituut is gelegen, over een immense oppervlakte vol auditoria, sommigen met zicht op de oceaan, piekfijne sportcomplexen waar het steeds bruist van de activiteit, en, heel bijzonder, vrijwel alle studenten wonen op de campus. Bovendien zijn het universitair ziekenhuis, de onderzoekscentra en alle andere faciliteiten gecentraliseerd op dat reusachtige domein. Er is zelfs een speciale UCSD busdienst en een eigen UCSD politiekorps.

Dit alles, maar dan mogelijks met nog een tikkeltje meer aanzien en grandeur, trof ik aan in het mondaine Palo Alto, waar Leland Stanford ooit de roemruchte universiteit stichtte. Het leek aanvankelijk moeilijk om niet onder de indruk te zijn van de omstandigheden, maar daarvoor kreeg ik het te druk met verloren rijden in dat labyrint van gebouwen. Eenmaal aangekomen bleek een en ander door te gaan in een piepkleine vergaderzaal. Alle ronkende Stanford en Harvard namen zaten haast bij me op schoot en de sfeer was ongedwongen en hartelijk. Dat geef ik de Amerikanen wel na: hoe vooraanstaand ze ook mogen zijn, de meesten hebben lak aan conventies en iedereen noemt elkaar bij de voornaam, vaak nog de afgekorte versie. Assertiviteit en lef worden gewaardeerd en men houdt zich niet in om iemand aan te spreken en kaartjes uit te wisselen. Ik moet wel bekennen dat het zweet me even uitbrak toen het mijn beurt was om het woord te nemen, maar het viel allemaal erg goed mee.

Om maar te zeggen, een kleine garnaal als ik zou het best moeilijk hebben om zijn werk onder de belangstelling van de grote jongens te krijgen vanuit België. Eenmaal je naam hebt gemaakt lukt het wel, maar dit soort ervaringen vormen beslist de noodzakelijke springplank.

Recently on Vice Versa

Los Angeles: diversity abounds

Pasadena, CaliforniaJoris Vankerschaver is a Belgian postdoctoral fellow in Control and Dynamical Systems at the California Institute of Technology in Pasadena, California.

Focus on:online language skills

the Global Connections and Exchange Program (GCEP)An online language skills program is bringing together American and Palestinian secondary school students. In the program, young Palestinians from the West Bank are creating online videos to help American students learn Arabic in their local schools.

Mijn werk in San Diego: focus op diabetes.

Dr. Ken Coppieters is als wetenschapper verbonden aan The La Jolla Institute for Allergy and Immunology en woont samen met zijn vrouw Helena Fiers in San Diego, California.Ken Coppieters is a Belgian scientist working at The La Jolla Institute for Allergy and Immunology and lives with his wife Helena in San Diego, California. He is a regular contributor to this web site. In this article he focuses on his job at The La Jolla Institute in San Diego.
English (via Google)

Toen ik in 2002 in Gent afstudeerde als biotechnoloog, kreeg ik de kans om in het labo van Prof. Dirk Elewaut te gaan werken, een jonge reumatoloog die toen net 5 jaar post-doctoraal onderzoek achter de rug had in, jawel, San Diego. Ik droomde er sinds mijn eerste bezoek aan de V.S. al van om er ooit voor langere tijd te kunnen leven en werken, en toen ik Dirk hoorde vertellen over zijn verblijf aan The La Jolla Institute for Allergy and Immunology was ik dan ook snel overtuigd om de stap te zetten, en koos voor hetzelfde instituut.

Herman Van der Wee says globalization occurs in waves

U.S. Student Visas Reach Record Numbers in 2007

De la Democratie en Amerique, Des Elections en Amerique...

De onweerstaanbare aantrekkingskracht van San Diego

Win a three-week stay in the U.S.

Supporting AFS

Global Connections and Exchange

AFS in Belgium

International Graduate Enrollment Increases at U.S. Universities

Only Best Foreign Students Get U.S. Scholarships, Educator Says

Foreign Students Enhance Global Outlook at U.S. High School

International Graduate Enrollment Increases at U.S. Universities


MyAmerica.be is a product of the U.S. Embassy in Brussels, but is not the Embassy’s official website. The materials on this site, especially those from sources outside the U.S. Government, should not be construed as an endorsement of the views or privacy policies contained therein or as official U.S. policy. Non-U.S. Government sources available on this site include, but are not limited to, comments, articles, weblogs, forum comments, audio files and links to external websites. Please visit the Embassy website at http://belgium.usembassy.gov and http://uspolicy.belgium.usembassy.gov if you would like more information on official U.S. policy.
View our disclaimer or privacy notices for more information.